"Гості"




Меню сайту


Посилання на сайти:

//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/220x90_MONMS_static.gif 
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/departament.jpg
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/poippo2.jpg 
Наш банер:

Хмаринка тегів

Акція За чисте довкілля розпочата Ансамбль танцю Усмішка ман виставка Вітамін КВН 2015 Ансамбль танцю Сузір'я Веселка 2015 огляд - конкурс переможці Полтавський РБДЮТ фестиваль Молодь обирає здоров'я День благоустрою в РБДЮТ талановиті діти веселка конкурс Весняні канікули виховний захід гурткова роботи дозвілля знай і люби свій край Перлина Весняна толока 2015 Весняний ярмарок атестація педпрацівників дюп конкурс дружин юних пожежних краєзнавство туризм спектр ЮІР Сигнал Увага діти! юні інспектори руху 1 червня день захисту дітей музеї–партнери акції. позашкільна освіта в Україні 2015 КВН 2016 МАН ПРБДЮТ Будинок творчості Полтав Будинок творчості БРБЮТ конкурс мін червона рута


Роздрукувать сторінку


Головна » 2014 » Сентябрь » 2 » Організаційно-підготовчі заходи щодо участі в районному етапі Всеукраїнської історико-географічної експедиції "Історія міст і сіл України"
15:58
Організаційно-підготовчі заходи щодо участі в районному етапі Всеукраїнської історико-географічної експедиції "Історія міст і сіл України"

    Важливе місце у формуванні громадянської особистості учнів посідає туризм і краєзнавство. У процесі активного пізнання рідного краю, в ході нестандартних форм навчання, предметної пошукової і дослідницької діяльності досягається ефективна єдність навчання і виховання, створюються засади загальнолюдської моралі. 

   Поєднуючи виховний процес  із засобами гурткової роботи можна досягнути таких цілей:

     • створити можливість отримати учням додаткову освіту шляхом участі їх у туристсько – краєзнавчій   роботі;   

       • виховувати любов до рідного краю; 

       • зрозуміти спільне і особисте в географії України і рідного краю.

    Задля реалізації цих цілей вихованці гуртка „Юні туристи - краєзнавці” Полтавського районного Будинку дитячої та юнацької творчості при Головачанському НВК взяли участь у Всеукраїнській історико-географічній експедиції „Історія міст і сіл України”.

      Ця експедиція проводиться з метою виховання в учнівської та студентської молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, бажання пізнавати і вивчати історико-культурні надбання нашого народу, природне довкілля.

      Завданнями експедиції є:

- залучення навчальних закладів, наукових установ, підприємств і організацій, широкого кола громадськості, вчених, краєзнавців до участі в дослідженні історії міст і сіл України;

  • залучення учнівської та студентської молоді до краєзнавчої та науково-дослідницької роботи;
  • набуття учнями та студентами поглиблених об'єктивних знань з історії рідного села чи міста, про визначні місця, історичні події та видатних людей свого краю;
  • збір та систематизація краєзнавчих матеріалів до видання нової редакції енциклопедичного видання багатотомної „Історії міст і сіл України”;
  • розкриття туристичних та екскурсійних можливостей свого краю;
  • привернення уваги державних установ, громадських організацій, широкого кола громадян до збереження та відродження історико-культурної спадщини українського народу, пам'яті втрачених населених пунктів України.

        Районний етап історико-географічної експедиції „Історія міст і сіл України” проводиться з метою активізації краєзнавчої роботи у загальноосвітніх школах, оновлення змісту, форм і методів позашкільної освіти, пошуку та створення умов для підтримки талановитої молоді, задоволення потреб юнацтва у професійному та суспільному самовизначенні.

 Напрямки експедиції:

- нарис-опис населеного пункту;

- туристсько-краєзнавчий маршрут.

Ми з гуртківцями зупинились на нарисі – описі населеного пункту з темою „Благополуччя тобі і твоїм людям, рідний Головач!”. Дослідження у цьому напрямі було здійснено комплексним методом (існує також поетапне дослідження), суть якого полягає в дослідженні одразу по всіх напрямах роботи (згідно рекомендованої нижче структури) та вдосконалювати протягом декількох років, поки робота не переможе на обласному або всеукраїнському рівні.

      Структура роботи:

1.Титульна сторінка.

2. Анкета учасника (дані про авторську групу або автора; місто (село), район, область, навчальний заклад, клас (група), назва гуртка, прізвище, ім'я, по батькові кожного учасника і керівника групи, контактний телефон (при наявності), іншу додаткову інформацію про авторів, фото).

3. Зміст.

4. Анкета населеного пункту (повна назва, місце знаходження, адміністративне підпорядкування, існуючий/ вимираючий/зниклий населений пункт).

5. Вступ (перша згадка про населений пункт, походження назви, повнота, вичерпність).

6. Значні для населеного пункту історичні події (по хронології).

7. Видатні постаті (культурні діячі, спортсмени, директори колгоспів, шкіл, народні майстри тощо).

8. Сучасний стан.

9. Висновки.

10. Список джерел та літератури.

11. Додатки (фотографії учасників на об’єктах, екскурсійних об’єктів, карти, схеми тощо).

12. Електронний варіант на диску.

    Разом з гуртківцями було здійснено такі організаційно – підготовчі заходи щодо участі в експедиції:

1. Відвідування  Державного  архіву  Полтавської області, де було замовлено  копії документів з історії села Головач. Кожний гуртківець мав змогу ознайомитись з цими документами.

2. Похід до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотека імені І.П. Котляревського. Було зібрано чималу кількість статей з історії населеного пункту, проведення туристичних зльотів, культурного розвитку села, таких авторів як: Комоса М.С., Коцюмаха В., Брусенський О., Славуцький А.

3. Робота в шкільній музейній кімнаті, де гуртківці вивчали історію рідної школи, яка була заснована ще понад 115 років тому. Максим Галич і Арсен Палієнко досліджували архівні відомості з історії школи, Віта Савченко та Олександр Петренко вивчали біографічні віхи життя директорів школи, яких було аж 15. Антон Турчин збирав фотоматеріали для експедиції. Гречко Антон опрацьовував статистичні дані щодо кількості жителів с. Головач 2 пол. ХІХ – поч.. ХХ століття.

4. Для вихованців гуртка були організовані зустрічі з відомими жителями села: Григорієм Григоровичем  Котлярем, який очолював станцію Головач до 1985 року; Іваном Федоровичем Яременком, солдатом Червоної армії, який розповів дітям про жахіття Великої Вітчизняної війни. Також гуртківці зустрілись з дружиною Михайла Сергійовича Комоси, колишнього директора Головачанського НВК, Галиною Олександрівною, яка люб’язно надала матеріали про свого чоловіка. Гуртківці вшанували пам’ять колишнього директора читанням його віршів та переглядом відео матеріалів конкурсу „Школярка”, автором і незмінним ведучим якого був Михайло Сергійович.

5. Разом з гуртківцями здійснили екскурсію до архітектурної споруди у селі Головач, так званої міні-копії Московського Кремля, автором якого був Ярослав Буйня, архітектор і художник, чий талант визнали тільки після смерті.

     Результатом нашої плідної праці стала перемога в районному етапі Всеукраїнської історико – географічної експедиції „Історія міст і сіл України” та направлення на ІІІ Всеукраїнський етап експедиції.

Євгенія Васюк, керівник гуртка 

Переглядів: 495 | Додав: RBDUT | Рейтинг: 5.0/1

                                                

Емблема закладу

Календар
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ПОШУК ПО САЙТУ

Статистика:
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 

Соціальні мережі