"Гості"




Меню сайту


Посилання на сайти:

//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/220x90_MONMS_static.gif 
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/departament.jpg
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/poippo2.jpg 
Наш банер:

Хмаринка тегів

Акція За чисте довкілля розпочата Ансамбль танцю Усмішка ман виставка Вітамін КВН 2015 Ансамбль танцю Сузір'я Веселка 2015 огляд - конкурс переможці Полтавський РБДЮТ фестиваль Молодь обирає здоров'я День благоустрою в РБДЮТ талановиті діти веселка конкурс Весняні канікули виховний захід гурткова роботи дозвілля знай і люби свій край Перлина Весняна толока 2015 Весняний ярмарок атестація педпрацівників дюп конкурс дружин юних пожежних краєзнавство туризм спектр ЮІР Сигнал Увага діти! юні інспектори руху 1 червня день захисту дітей музеї–партнери акції. позашкільна освіта в Україні 2015 КВН 2016 МАН ПРБДЮТ Будинок творчості Полтав Будинок творчості БРБЮТ конкурс мін червона рута


Роздрукувать сторінку


Головна » 2013 » Апрель » 10 » Реалізація державної політики у сфері захисту прав дітей на Полтавщині
08:17
Реалізація державної політики у сфері захисту прав дітей на Полтавщині
Реалізація державної політики у сфері захисту прав дітей на Полтавщині

Шановні полтавці!

Розвиток незалежної демократичної України та прагнення стати повноправним членом європейської спільноти передбачає всебічне утвердження духовних, моральних і культурних засад в суспільному житті на основі загальнолюдських цінностей. Для цього слід опанувати не тільки  знання з різних сфер, а й сформувати власне особистість громадянина як патріота, інтелектуально розвинену, духовно і морально зрілу особу, яка здатна протистояти асоціальним впливам, впоратися з особистими проблемами, творити себе і оточуючий світ. Тому діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування усіх рівнів покликана максимально сприяти створенню умов для самореалізації молодої людини: і як особистості, і як фахівця, і як громадянина України.
 27 лютого 2013 року на розширеному засіданні Уряду Президент України Віктор Янукович проголосив нові соціальні ініціативи, спрямовані на захист дітей. Найбільший скарб країни – це її люди. Яким виросте молоде покоління, такою буде наша держава: «Ми робимо стратегічну інвестицію в тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця ХХІ століття.  Я підпишу Указ і оголошую 2013 рік Роком дитячої творчості. Це не буде просто лозунг - безумовно, ми подивимося на всі видатки бюджету», - сказав Глава держави.
  Президентські ініціативи спрямовані як на захист прав дітей-сиріт і дітей з обмеженими можливостями, так і на створення можливостей для всебічного розвитку дітей, підтримку обдарованої молоді, залучення до занять спортом, навчання у гуртках, секціях, участі в учнівському самоврядуванні.
Україна як член міжнародного  співтовариства  бере  участь  у діяльності зі створення сприятливого для дітей середовища, в якому гідний розвиток і захист  їх  прав  забезпечується  з  дотриманням  принципів демократії,  рівності, миру, соціальної справедливості з урахуванням моральних засад та традиційних цінностей  українського суспільства, спрямованих на зміцнення сім'ї та морального здоров'я дітей в країні.
 Минулого року в Україні затверджено Загальнодержавну  програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року. Національний план об’єднує в єдину систему зусилля держави щодо захисту прав дітей. У зв’язку з цим протягом останніх років внесено низку змін та доповнень до нормативно-правових актів, спрямованих на врегулювання різних аспектів захисту прав дитини. Зокрема, до Сімейного та Цивільного кодексів України, інших законів,  та постанов Кабінету Міністрів України з питань діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини, та щодо провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.
Сьогодні діє новий підхід до роботи з підростаючим поколінням,  відтепер надаватиметься необхідна допомога та підтримка від народження дитини і до її вступу в доросле життя.

У рамках реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», ініційованого Президентом України, з метою уникнення смертності новонароджених, в Україні два роки тому було прийнято рішення модернізувати медичну галузь, створивши у 27 регіонах перинатальні центри з найсучаснішим обладнанням. Сьогодні народжуються діти у 9 таких центрах. Полтавський перинатальнй центр ІІІ рівня надання медичної допомоги став восьмим в Україні серед подібних центрів. Загальна вартість робіт по створенню обласного перинатального центру – 67,7 млн. грн., із них 37,6 млн. грн. – з державного бюджету за рахунок Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», 20,6 млн. грн. – з обласного бюджету, 5,2 млн. грн. – благодійна допомога. Потужність новоствореного надсучасного медичного закладу (загальною площею понад 8 тис. кв. м) розрахована на забезпечення до 4 тис. пологів на рік у жінок з найскладнішими патологіями.
Крім того, у 2012 році завершено створення двох перинатальних центрів ІІ рівня на базі пологових будинків міст Полтави та Кременчука. А до 2014 року заплановано відкриття ще 8 міжрайонних акушерських відділень на базі Карлівської, Хорольської, Миргородської, Гадяцької, Зіньківської, Пирятинської, Кобеляцької центральних районних лікарень та Лубенської міської комунальної лікарні, які матимуть у своєму складі відділення акушерської реанімації та інтенсивної терапії новонароджених.
У березні 2012 року в обласній дитячій клінічній лікарні відкрито «Центр розвитку дітей раннього віку». Статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» мають 23 лікувально-профілактичних заклади, де народжується 85 % новонароджених.
Показник дитячої смертності на Полтавщині майже в 1,5 рази нижчий, ніж в цілому по Україні (5,9 проти 8,38). У 2012 році  випадків материнської смертності не зафіксовано. Показник материнської смертності у 2010 році - 7,1.
Впровадження реформ у сфері освіти проводиться через підвищення якості надання послуг, оптимізацію мережі шкіл, максимального наближення дошкільної освіти до дитини, створення освітніх округів.
В області прийнята та успішно реалізується Комплексна програма розвитку освітньої галузі на 2011-2015 роки, якою передбачено заходи щодо життєдіяльності, матеріально-технічного забезпечення дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів шляхом придбання шкільних автобусів, навчальних кабінетів, навчальних комп’ютерних комплексів. Лише за 2011 рік у регіоні було відкрито 30 дошкільних закладів. Програмою соціального розвитку сільських  населених  пунктів  передбачено  виділити  у  2013  році  11  млн. 373 тис. грн. на відновлення, ремонт та будівництво мережі дитячих садків  в  Полтавській  області.  Крім  цього, гроші  виділятимуть  інвестори понад 4 млн. грн. Загалом цього року на Полтавщині заплановано відновити 19 дитячих садків.
 Ефективною формою забезпечення доступності сільських дітей до якісної освіти є створення освітніх округів. Станом на 1 січня 2013 року в області функціонують 83 освітніх округи проти 75 у 2011 році. Завершено перехід до обов’язкової дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку. Майже 13 тис. дітей п’яти років стовідсотково охоплені різними формами  дошкільної освіти.
Проводиться робота щодо запровадження у навчально-виховний процес інформаційно-комунікаційних технологій. У 2011 році поставлено навчальні комп’ютерні комплекси за кошти державного бюджету у 27 загальноосвітніх навчальних закладів; за кошти обласного бюджету - у 10 загальноосвітніх навчальних закладів.
У 2012 році отримана гуманітарна допомога у вигляді 705 персональних комп’ютерів, з яких створено навчальні комп’ютерні комплекси у 86 загальноосвітніх навчальних закладах. За кошти обласного бюджету в поточному році придбано 25 навчальних комп’ютерних комплексів, 5 інтерактивних дошок, 17 навчальних кабінетів із природничо-математичних дисциплін. За місцеві кошти придбано 485 мультимедійних проекторів та 96 інтерактивних дошок.
За рахунок обласного бюджету за 2010-2012 роки введено в експлуатацію найбільш значущі для області об’єкти освіти: капітально відремонтовано 5 об’єктів освіти - закладів обласного підпорядкування, в кожному з яких утримується понад тисячу дітей; завершується реконструкція дошкільного навчального закладу «Смородинка» на 105 місць в Лубнах; триває будівництво навчально-виховного комплексу у м. Кременчуці.
 У лютому 2012 року у селі Потоки Кременчуцького району відкрито учбово-оздоровчий комплекс «Ерудит» при Кременчуцькому педагогічному училищі імені А.С.Макаренка. У його відкритті взяв участь Президент України В.Янукович, який наголосив, - «Це будинок, в якому зростатимуть майбутні вчені, інженери, будівельники нашої держави».
Створено учбово-оздоровчий комплекс Кременчуцького педагогічного училища імені Макаренка, вартістю 8 млн. грн. Він використовується як протягом навчального  року, так і влітку  як оздоровчий табір на 4 зміни по 100 відпочиваючих на пільгових умовах (переможці районних, обласних і всеукраїнських олімпіад, конкурсів Малої академії наук). З вересня по травень на базі учбово-оздоровчого комплексу комплектуються групи дітей певного віку і освітніх напрямів, які поєднують відпочинок і заняття по своїх вподобаннях з метою підготовки до олімпіад та  конкурсів.
 Аналогічно створено і дитячий центр «Миргородський» у с. Олефірівка Миргородського району, який набув статусу санаторного типу. В ньому є всі умови для цілорічного оздоровлення і лікування дітей, введено в експлуатацію їдальню та спортивний зал Лубенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1.
Здійснення урядової програми «Шкільний автобус» дозволяє забезпечити підвезення дітей і вчителів до сільських шкіл. За дев’ять років дії програми  з 2003-го по 2011-й здійснено поставку 1091 автобуса до областей України, при цьому в 2008-2009 роках програму взагалі було припинено. Натомість уже в 2010 році за дорученням Президента України Віктора Януковича програму відновлено і поставлено до областей майже 1000 автобусів. У 2013 році заплановано виготовити ще 1370.
 В Полтавській області майже 13 тис. учнів та понад 1,3 тис. вчителів, які проживають у сільській місцевості, потребують підвезення. З вересня 2012 року забезпечено їх стовідсоткове підвезення до місць навчання та додому.
Протягом 2010-2011 років в області  придбано 43 шкільних автобуси, у 2012 році - 62 шкільних автобуси.
Особливої та постійної уваги з боку держави потребують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Влаштування цих дітей до сімейних форм виховання є практикою як  в Україні, так і в інших цивілізованих країнах світу. Президент України В.Янукович своїм Указом визначив стратегічні напрями роботи в цьому напрямі. З метою подальшого розвитку, посилення уваги суспільства до проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх прав та законних  інтересів, створення  умов  для реалізації права кожної дитини на виховання в сім'ї.  Особлива роль у системі захисту прав дітей відводиться органам опіки та піклування, службам у справах дітей, керівникам закладів, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. І, хоча щороку зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах, на цей час понад  500 дітей області ще не реалізували своє право на виховання в сім’ї. Стандартні інтернати для дітей сьогодні не відповідають вимогам дня. Необхідність їх реформування очевидна.
  Протягом трьох останніх років завдяки зусиллям облдержадміністрації до сімей влаштовано 1221 дитину, з них: усиновлено 253 дитини; під опіку та піклування влаштовано 800 дітей; до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано  171 дитину. Створено 68 прийомних сімей та 6 дитячих будинків сімейного типу.
Найбільше таких сімей у Зіньківському, Полтавському, Пирятинському, Семенівському та Кременчуцькому районах. Для виплати дітям щомісячної державної соціальної допомоги, грошового забезпечення батькам у поточному році залучено майже 13 млн. грн. з державного бюджету.  А за 3 роки таких коштів в область надійшло понад 30 млн. грн. Загалом в області у сімейних формах виховання виховуються 2066 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (80%, у 2010 р.– 68%).

У 2012 році спільно з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжено інформаційну кампанію серед населення щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Для соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах реорганізовано у Центри соціально-психологічної реабілітації дітей 2 притулки (мм. Комсомольськ, Кременчук). Це дає можливість проводити більш ефективно процес адаптації та налаштування дитини до сім’ї, не направляючи її до  інтернатного закладу.
В області проживають  238,4 тис. дітей. На обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад перебуває 3389дитини, з них 2589 - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
Враховуючи, що рівень дитячої безпритульності і бездоглядності безпосередньо залежить від поширення сімейних форм виховання, роботу органів опіки та піклування було спрямовано на влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку, піклування, у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.
У сім’ях опікунів, піклувальників виховуються 1667 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загалом в області у сімейних формах виховання виховуються 2066 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Найбільше сімейними формами виховання охоплено дітей в Гребінківському (97%), Миргородському, Чорнухинському, Диканському районах та м.Миргороді (94%).
З метою здійснення профілактичної роботи, виявлення бездоглядних дітей, підлітків, які зловживають алкоголем, наркотичними та токсичними речовинами службами у справах дітей спільно з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органами внутрішніх справ, органами освіти у 2012 році проведено 507 профілактичних рейдів  «Діти вулиці», «Вокзал». У ході рейдів виявлено 258 дітей, з них 74 дитини вилучено, решту попереджено. Під час рейдів обстежено понад тисячу сімей, попереджено 657 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності  224 батьків. Завдяки вжитим заходам спостерігається зниження рівня злочинності серед неповнолітніх на 30%.
З минулого року на території області введено посади фахівців із соціальної роботи. Їх діяльність вже дала результати – виявлено більше сімей, які потребують особливої уваги та підтримки.
На виконання завдань, визначених  Президентом України, здійснено аналіз проблем і потреби конкретних родин, у першу чергу тих, у яких батьки ухиляються від виконання  обов’язків по вихованню дітей. У 2012 році службами у справах дітей здійснено 2804  перевірки умов виховання та  утримання дітей у  таких сім’ях. Комплекс профілактичних заходів, спрямованих на подолання дитячої безпритульності та бездоглядності  потребує постійного поновлення інформації, системної та наполегливої роботи з раннього виявлення таких сімей з дітьми, проведення з ними профілактичної роботи з метою упередження вимушеного виходу дитини із рідної сім’ї.

Поряд з іншими європейськими країнами в Україні запроваджено інклюзивну освіту. Відтепер діти, які мають певні вади, отримали можливість навчатися разом зі своїми однолітками у звичайних загальноосвітніх навчальних закладах. Це допоможе дітям з особливими потребами швидше соціалізуватися в суспільстві, а в подальшому - досягати позитивних результатів у навчанні. Розроблено програму розвитку дітей з особливими потребами дошкільного віку, розробляється нова редакція Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.
Держава дбає про право дитини на виховання в сім’ї, а також надання можливості гармонійно розвиватися, де дитина, маючи певні вади, матиме змогу отримувати належну реабілітацію. Тож інтернатні заклади поступово реорганізують в заклади для обдарованих дітей та реабілітаційні центри. В області уже створено 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів (м. Кременчук, м. Полтава, м. Лубни, м. Миргород, м. Гадяч), на потреби яких в 2012 році спрямовано 4,5 млн. грн.

Держава приділяє значну увагу фізичному здоров’ю дітей. За дорученням Віктора Януковича, у 2013-2014 роках буде модернізовано 70% спортивних майданчиків, які знаходяться у школах та садочках.
Станом на 1 січня 2013 року загальна чисельність спортивних майданчиків в області складає 2550.  Цього року модернізують 1338 спортивних майданчиків, з яких 1311 у 688 навчальних закладах області та 27 у дитячо-юнацьких спортивних школах.
На цей час в області функціонує 56 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які відвідує близько 17 тисяч осіб.
Виконуючи обласну програму будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2008-2012 роки, за рахунок кооперації, коштів обласного та місцевого бюджетів вже  збудовано 14 майданчиків. Цього року також буде розроблено нову програму на підтримку будівництва спортивних майданчиків зі штучним покриттям. Так за рахунок стабілізаційного фонду з державного бюджету облаштовано багатофункціональний майданчик для ігрових видів спорту на території обласної ДЮСШ ,,Олімпійські надії” Полтавської обласної ради.
На сьогодні модернізовано матеріально-технічну базу: ДЮСШ № 3 з плавання, ДЮСШ № 5 м. Полтава, ДЮСШ № 2 м. Комсомольськ, ДЮСШ №1 м. Кременчук. Добудовано оздоровчий комплекс під приміщення дитячо-юнацької спортивної школи з ігровим спортивним та тренажерним  залом в Диканьці; переобладнано під дитячо-юнацьку спортивну школу приміщення в Решетилівці; реконструйовано будівлі та плавальні басейни дитячо-юнацьких спортивних шкіл міст Полтави та Комсомольська; вирішено питання будівництва 25-ти метрового плавального басейну при дитячо-юнацькій спортивній школі в м.Кобеляки, на який вже виділено 2 млн. грн. Проведено капітальний ремонт та реконструкцію приміщень і спортивних споруд у 18 дитячо-юнацьких спортивних школах. Завершено реконструкцію приміщення під Козельщинську районну ДЮСШ; влаштовано спеціальний зал для боксу в м. Кобеляки; проведено капітальний ремонт легкоатлетичного манежу ДЮСШ № 5 в м. Полтаві; веслувальної бази  ДЮСШ № 1 в м. Кременчуці.
Сьогодні в області діють 7 центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», де беруть участь 26 тис. осіб. Тут проводяться змагання з волейболу, міні-футболу, настільного тенісу, шахів, шашок та баскетболу. Окремо проводиться робота з вихованцями спеціалізованих закладів області (інтернатів, притулків та виправних колоній).
Вже вдесяте буде проходити обласний фестиваль «Мама, тато, я – спортивна сім’я». В минулому році Полтавщина, здобувши перемогу на попередньому Всеукраїнському фестивалі, приймала учасників з усіх куточків України в Полтаві. Традиційно проводяться легкоатлетичні пробіги, зокрема з нагоди відзначення Перемоги у Великій Вітчизняній війні проводиться легкоатлетичний пробіг „Полтава - Шумейкове - Полтава”. Всеукраїнська велоестафета ,,Спорт для всіх єднає Україну”, та багато інших.

За дорученням Президента України Віктора Януковича готується державна програма на підтримку талановитих дітей „Інтелектуальне майбутнє України”. Загальноосвітні заклади надають освітні послуги, але не мають можливості повною мірою розвивати окремі творчі задатки у дітей. Тож у найближчий час буде створено умови, щоб кожна дитина отримала можливість всебічного розвитку і в подальшому могла реалізувати себе у житті. Як приклад, у Полтаві відбувся традиційний фестиваль «Світ дитячих захоплень», де змагалися вокальні і хореографічні колективи, а також окремі виконавці.
У 2012 році проведено Всеукраїнський фестиваль колискової пісні, Всеукраїнський огляд-конкурс кращого вихователя 2012 року, конкурси на кращий Інтернет-сайт і кращий архітектурний дизайн-проект сучасного дошкільного навчального закладу, відзначено 27 вересня 2012 року Всеукраїнський День дошкілля. Також уперше проводиться Всеукраїнський фестиваль дитячої поезії.
Вже традиційним стало проведення в області Міжнародного молодіжного гончарського фестивалю «Опішне», Всеукраїнського конкурсу «Шукаємо таланти», Всеукраїнського фестивалю аматорського мистецтва «Вйо Кобеляки», Відкритого Всеукраїнського брейкданс-фестиваль «Циклофазотрон», Всеукраїнського реп-фестивалю «Полтавський Шлях», Відкритого Всеукраїнського граффіті-фестивалю «Poltava City Jam», Всеукраїнського Відкритого любительського кубку з велосипедних видів спорту «X-Velo CUP», Всеукраїнського конкурсу юних гумористів «Посміхнемось щиро Вишні», Відкритого Кубку Федерації танцювального спорту України, обласного фестивалю дитячої творчості «Повір у себе» серед дітей з особливими потребами, обласного конкурсу «Кращий студент Полтавщини», обласного профілактичного заходу «Футбол проти наркотиків і СНІДу», заходи до Дня батька, Дня Матері, Дня молоді, Міжнародного Дня студента та багато інших.
Обласний молодіжний центр праці за останні 3 роки відновив діяльність волонтерських та сільськогосподарських молодіжних трудових загонів на території області (охоплено понад 1 500 молодих людей). Для розширення сфер діяльності щодо охоплення всіх сфер реалізації державної молодіжної політики рішенням Полтавської обласної ради створено нову комунальну установу «Обласний молодіжний центр».
Традиційно проводиться робота, спрямована на формування сприятливого соціально-психологічного клімату у суспільстві для утримання та виховання дітей у багатодітних сім’ях. Впродовж року з цією метою проведено обласні акції «Великодній кошик», «Школярик». з 2009 року щорічно проводяться районні, міські та обласний тури Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Таланти багатодітної родини» щороку кількість учасників фестивалю збільшується. Переможці обласного туру беруть участь в фіналі конкурсу-фестивалю, який два роки поспіль відбувається у Міжнародному дитячому  центрі «Артек» в рамках однієї з тематичних змін.
Здійснено організаційні заходи забезпечення оздоровчої кампанії 2012 року. Всього мережа закладів, які забезпечували влітку оздоровлення та відпочинок дітей області, складає 1004 закладів. Жодного позаміського дитячого закладу протягом 5 років не було втрачено і перепрофільовано.
Завдяки спільним зусиллям органів виконавчої влади, профспілок та підприємств і організацій різних форм власності понад 76 тисяч дітей забезпечені оздоровчими та відпочинковими послугами.
На організацію та проведення літньої оздоровчої кампанії в області залучено 64,6 млн. грн.
 Область має стабільну тенденцію до:
- щорічного збільшення відсотку охоплених оздоровленням та відпочинком дітей до їх загальної кількості
- збереження протягом трьох років співвідношення наданих оздоровчих послуг до відпочинкових послуг.
- щорічного збільшення бюджетного фінансування на оздоровчі кампанії, зокрема з місцевих бюджетів.

Область має стабільні показники, щодо охоплення відпочинком дітей у пришкільних дитячих закладах. У системі освіти функціонують 1,5 тисячі позашкільних навчальних закладів державної й комунальної форм власності та 630 дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Позашкільною освітою охоплено майже мільйон 544 тисячі дітей. Для них працюють понад 82 тисячі гуртків і творчих об'єднань художньо-естетичного, науково-технічного, еколого-натуралістичного, туристсько-краєзнавчого, фізкультурно-спортивного й інших напрямів.
Минулого року на виконання Державної програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року без залучення значних фінансових ресурсів відкрито або відновлено діяльність 24 позашкільних закладів, створено 84 філії (переважно в сільській місцевості), в навчальних закладах запрацювали майже п’ять тисяч нових гуртків.

З метою підвищення рівня правової освіти дітей проведено низку заходів. Серед них засідання «круглих столів» за участю керівництва області та  представників державних установ, громадських організацій, засобів масової інформації. Зокрема, за темою «Спільні дії органів влади, громадських та релігійних організацій у питаннях захисту суспільної моралі», було обговорено питання запровадження кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, з нагоди відзначення 23-ї річниці прийняття Конвенції ООН про права дитини. Відповідні заходи відбулися у районах та містах області. З 1 по 3 грудня 2012 року в Полтавському обласному дитячому оздоровчому центрі «Маяк» для учнів та студентів загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладів проведено тренінг «Активна участь – запорука  реалізації прав людини». Захід завершено проведенням «Дитячих слухань» на тему «Я – твоє майбутнє, Державо!» за участю голови Полтавської обласної ради І.М.Момота та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації.
У рамках Всеукраїнського тижня права у бібліотеках області проведено вечори-зустрічі з юристами «Щастя твоє закон береже», бесіди та кіно-бесіди «Обережно: торгівля людьми», правові вікторини, букварики та тести «Права дитини у казках», «Сторінками історії», книжкові виставки «Юридичний компас для тебе», перегляди літератури тощо. В  обласній  бібліотеці  для  юнацтва    ім. О.Гончара відбулось засідання правового клубу «Феміда», у Полтавському музичному училищі  ім. М.В.Лисенка – клубу «Правознавець», в Гадяцькому училищі культури  ім. І.П.Котляревського – зустріч студентів випускних курсів з юристом «Тобі, майбутній молодий спеціаліст».

Сьогодні органи влади спрямовують свою роботу на організацію виконання перспективних завдань, визначених Президентом України:
- посилення соціальної роботи з сім’ями, що перебувають у складних життєвих обставинах, з метою недопущення виходу дитини із сім’ї;
- забезпечення безумовного виконання законодавства щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання  (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу);
- пріоритетності усиновлення дітей, особливо старших 5-річного віку, здійснення якісного контролю за усиновленими дітьми;
- захисту житлових та майнових прав як дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, так і осіб з їх числа.
25 лютого 2013 року під час прес-конференції зазначені завдання та пріоритети актуалізував Міністр освіти і науки України Д.Табачник, який наголосив, що першочергову увагу держава буде звертати на:
- повернення будівель дошкільних навчальних закладів, що були перепрофільовані. Зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази ДНЗ.
- забезпечення переходу 5-х класів на навчання за новим Державним стандартом базової та повної загальної середньої освіти й підготовка до друкування відповідних підручників.
- отримання дитиною якісної освіти залежить від кваліфікації вчителя, тож її підвищення здійснюватиметься й надалі. Школярі в 5-х класах почнуть вивчати другу іноземну мову. У зв’язку з цим ми активно готуватимемо вчителів до викладання предметів у 2-х і 5-х класах. Особливий акцент - на «Сходинки до інформатики», іноземну мову.
- оснащення 100 відсотків шкіл сучасними комп'ютерними комплексами, під’єднання їх до мережі інтернет, остаточне подолання «інформаційної малописьменності» дітей, підлітків, учителів і впровадження державних цільових програм, зокрема, програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти і програми «Сто відсотків».
- завершення реалізації програми «Шкільний автобус».
- Удосконалення професійно-технічної освіти шляхом модернізації системи її управління, оптимізація мережі навчальних закладів, створення сучасних регіональних навчально-практичних центрів відповідного галузевого спрямування, підвищення престижності робітничих професій.
- реалізацію в повному обсязі завдань і заходів Державної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року, збереження й розвиток мережі  позашкільних навчальних закладів  і збільшення охоплення дітей шкільного віку позашкільною освітою.
Діти - не тільки майбутнє України. Діти - сьогодення нашої Держави. Саме тому діяльність із захисту прав дитини визначена Президентом України як загальнодержавний пріоритет. 

Підготовлено Департаментом інформаційної діяльності та
комунікацій  з  громадськістю  облдержадміністрації,
спільно  зі службою у справах дітей облдержадміністрації,
Департаментом освіти і науки облдержадміністрації,
управлінням  з  питань  фізичної  культури  і  спорту
облдержадміністрації.
Переглядів: 871 | Додав: RBDUT | Рейтинг: 5.0/1

                                                

Емблема закладу

Календар
«  Апрель 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ПОШУК ПО САЙТУ

Статистика:
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 

Соціальні мережі