"Гості"




Меню сайту


Посилання на сайти:

//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/220x90_MONMS_static.gif 
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/departament.jpg
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/poippo2.jpg 
Наш банер:

Хмаринка тегів

Акція За чисте довкілля розпочата Ансамбль танцю Усмішка ман виставка Вітамін КВН 2015 Ансамбль танцю Сузір'я Веселка 2015 огляд - конкурс переможці Полтавський РБДЮТ фестиваль Молодь обирає здоров'я День благоустрою в РБДЮТ талановиті діти веселка конкурс Весняні канікули виховний захід гурткова роботи дозвілля знай і люби свій край Перлина Весняна толока 2015 Весняний ярмарок атестація педпрацівників дюп конкурс дружин юних пожежних краєзнавство туризм спектр ЮІР Сигнал Увага діти! юні інспектори руху 1 червня день захисту дітей музеї–партнери акції. позашкільна освіта в Україні 2015 КВН 2016 МАН ПРБДЮТ Будинок творчості Полтав Будинок творчості БРБЮТ конкурс мін червона рута


Роздрукувать сторінку


Головна » 2014 » Май » 16 » Роль гурткової роботи у профорієнтації вихованців позашкільного навчального закладу
23:19
Роль гурткової роботи у профорієнтації вихованців позашкільного навчального закладу

Вважається, що позашкільна освіта – унікальна система роботи з дітьми в позаурочний час.  Діти хочуть зараз займатися тією справою, яка знадобиться їм при виборі майбутньої професії. Не виключенням є і вихованці гуртків Полтавського районного Будинку дитячої та юнацької творчості. Це  позашкільний заклад, який забезпечує належні умови для отримання вихованцями додаткової позашкільної освіти та розвитку повноцінної творчої особистості. Місія наших керівників гуртків  – допомогти дітям втілити їх мрії в реальність. Вихованці  приходять до нас не для того, щоб просто провести час, а щоб розширити свої знання і вміння, щоб поспілкуватися з однолітками, щоб знайти ту нішу своєї особистості, де найповніше розкриються всі грані талантів і обдарувань. І при цьому – змістовно відпочити.

Про творчість говорять і пишуть багато. І на це є свої причини.  На сторінках педагогічних і психологічних засобів масової інформації часто обговорюється питання про необхідність цілеспрямовано вчити дітей творчості.

Кожна людина має свій творчий стиль. Важливо оцінити творчий почерк вихованця, розпізнати його індивідуальні особливості й формувати навики та вміння управління творчим процесом. Важливо, щоб за роки навчання  дитина навчилася вирішувати навчальні та життєві задачі творчо, а до навчання "пізнала себе" - оцінила свої слабкі та сильні сторони для прийняття найголовнішого в житті - Ким та Яким бути.

Профорієнтаційна робота повинна гармонійно вписуватися в систему діяльності керівника гуртків.  Одним із завдань  керівника гуртків позашкільного закладу  є розширення ключових і профільних компетентностей вихованців.

Як керівник гуртків,  намагаюся в процесі гурткової роботи показати вихованцям ті сторони творчості, які мають практичне значення для сучасної трудової діяльності, розвинути в них правильне розуміння значущості творчості у різних професіях, збудити інтерес. Головне - захопити учнів перспективою практичного застосування отримуваних ними знань і вмінь. Саме усвідомлення практичного значення гуртка (наприклад, гуртка ансамблю танцю), його місця в трудовій творчій діяльності, розвиває інтерес до певного виду діяльності, а разом з ним і до професій, пов’язаних із творчістю. Виходячи з цього, під час навчання  на заняттях гуртка ставлю собі за мету:

-  знайомити  вихованців з різними видами професій;

-  вивчати їх схильності, здібності, професійні інтереси, створювати суспільно-значущі мотиви вибору професій;

-  консультувати учнів з питань, пов’язаних із продовженням навчання та реалізації себе у творчій професії.

Уперше, як керівник гуртків,  ознайомлюю дітей початкових класів з різними поширеними професіями, такими як лікар, учитель, водій, льотчик, а також з професіями їхніх батьків: продавець, бухгалтер, економіст. При цьому використовую ілюстративний матеріал, практичні ситуації, а також спираюся на знання дітьми професій, які вони отримали в дошкільному закладі. Поруч з відомими професіями знайомлю із творчими, про які діти можливо і не чули (художник, модельєр, архітектор, скульптор, журналіст, ювелір, флорист, дизайнер та ін.)

Вихованці беруть активну участь у рольових іграх « У музеї», інсценуючи екскурсовода та митців, які представляють свої вироби в музеї. Спонукаю  виявляти своє ставлення до тієї чи іншої творчої професії під час ігор «Вгадай професію», «Маленькі дизайнери».

В  цьому віці ще відсутні виражені інтереси і нахили, вони легко змінюються на інші. Тому більше працюю над цим питанням під час занять  з дітьми середнього шкільного віку (так званий пошуково-зондувальний віковий етап профорієнтації). В учнів, які відвідують заняття гуртків з першого класу, я намагаюся формувати творчу професійну спрямованість під час усвідомлення інтересів, здібностей, цінностей, пов’язаних з  вибором професій, які потребують творчого підходу. Вивчаючи професійні інтереси дітей, дійшла висновку, що певна частина вихованців свідомо вмотивована на вибір таких професій, як модельєр, дизайнер, мистецтвознавець, флорист.

Ознайомлюючись із професійними вимогами, особистісними рисами, необхідними для тієї чи іншої професії, вихованці співвідносять їх зі своїми особистісними рисами, здібностями, творчими нахилами. Потім вчу їх аналізувати отримані результати та робити висновки щодо профпридатності до тієї чи іншої професії. Крім того, часто проводжу заняття прес-конференції, під час яких учні «приміряють на себе» ролі модельєрів, флористів, дизайнерів, які обмінюються своїми думками, доводячи значення та важливість творчості у тій чи іншій професії для суспільства.

Любов дітей і повага колег та батьків, певні досягнення в роботі - це вже результат розуміння найвищого завдання - побачити іскру творчості і дати їй дорогу в життя.

 Оксана Бондаревська, керівник гуртка РБДЮТ

Переглядів: 873 | Додав: RBDUT | Рейтинг: 5.0/1

                                                

Емблема закладу

Календар
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ПОШУК ПО САЙТУ

Статистика:
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 

Соціальні мережі