"Гості"




Меню сайту


Посилання на сайти:

//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/220x90_MONMS_static.gif 
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/departament.jpg
//rbdut.ucoz.ua/_tbkp/poippo2.jpg 
Наш банер:

Хмаринка тегів

Акція За чисте довкілля розпочата Ансамбль танцю Усмішка ман виставка Вітамін КВН 2015 Ансамбль танцю Сузір'я Веселка 2015 огляд - конкурс переможці Полтавський РБДЮТ фестиваль Молодь обирає здоров'я День благоустрою в РБДЮТ талановиті діти веселка конкурс Весняні канікули виховний захід гурткова роботи дозвілля знай і люби свій край Перлина Весняна толока 2015 Весняний ярмарок атестація педпрацівників дюп конкурс дружин юних пожежних краєзнавство туризм спектр ЮІР Сигнал Увага діти! юні інспектори руху 1 червня день захисту дітей музеї–партнери акції. позашкільна освіта в Україні 2015 КВН 2016 МАН ПРБДЮТ Будинок творчості Полтав Будинок творчості БРБЮТ конкурс мін червона рута


Роздрукувать сторінку


Головна » 2014 » Февраль » 1 » Шкільна тривожність
22:09
Шкільна тривожність

 Велике значення для успішного навчання в школі має психічне здоров’я, тобто стан психологічного, фізичного та соціального благополуччя. Основою складності учнів середньої ланки навчання є швидкий темп змін, що відбувається у цьому періоді. Учні переживають за свою зовнішність, за те як його оцінять однолітки, за те, що сказати батькам тощо, що викликає тривожність.

  Тривога — емоційний стан людини, що виникає в умовах несподіваностей як при затримці приємних ситуацій, так і частіше при очікуванні неприємностей. В основі феноменології тривоги, з точки зору сучасної психології , лежить переживання страху. Страх як будь-яка базова емоція  (радість, гнів, відраза, презирство тощо) може варіювати у своїй інтенсивності, відповідно і в стані тривоги він може бути вираженим слабо, помірно і сильно.

  Певний рівень тривожності — природна й обов’язкова характеристика активної діяльності особистості. У кожної людини є свій оптимальний рівень тривожності. Тобто корисна тривожність. Особистість, у якої висока тривожність, схильна перебільшувати ситуацію загрози, що впливає на її самооцінку та життєдіяльність.

 Тривожність виконує охоронну (передбачення небезпеки і підготовка до неї) і мотиваційну функцію.

 Отже, педагогам, психологам,вихователям та батькам варто зрозуміти, що дитина у стані тривоги переживає, як правило, не одну емоцію. А деяку комбінацію емоцій, кожна з яких впливає на соціальні взаємини, соматичний стан, пізнавальні процеси та поведінку в цілому.

Тривожна людина постійно очікує несприятливого розвитку якихось подій, що мають відношення безпосередньо до неї. Навіть у досягненні успіху високо тривожна особистість сподівається на негативні наслідки - висловлювання , оціночні судження, переживання, дії з боку оточуючих.

 На думку Л.А.Лєпіхової, виникнення тривожності результат недостатньої адаптивності психофізіологічних механізмів, що проявляється в посиленні рівня активації нервової системи і, як наслідок цього, неадекватних поведінкових реакцій.

 Отже, переживання соціального стресу пов’язане з емоційним станом, на фоні якого розвиваються соціальні контакти, а для учнів 5—11 класів має неабияке значення думка однолітків; фрустрація потреби в досягненні успіху характеризується несприятливим психологічним фоном у класі, який не дозволяє учневі, реалізувати потреби в успіху, досягненні високого результату; проблеми та страх у взаєминах із вчителями впливають на зниження успішності через негативний емоційний фон з ними (авторитарний стиль діяльності учителя, незнання психологічних особливостей дітей даного віку тощо).

Як один із шляхів подолання тривожності в навчальному закладі є залучення учнів до гурткової роботи. Гуртки психології є особливо актуальними в даному напрямку, оскільки на заняттях учні вчаться переборювати життєві труднощі, регулювати прояви емоційних станів та релаксувати.

 

 

 

Катерина Пяткова,

керівник гуртка районного БДЮТ

 при Тростянецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів

 «Стань   творцем свого життя»

Переглядів: 553 | Додав: RBDUT | Рейтинг: 5.0/1

                                                

Емблема закладу

Календар
«  Февраль 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ПОШУК ПО САЙТУ

Статистика:
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 

Соціальні мережі